x
Съвети за Здравословно Хранене в Забързаното Ежедневие

Съвети за Здравословно Хранене в Забързаното Ежедневие

Когато бързаме да спазим крайните срокове и да се приберем вкъщи, най-очевидната жертва е храната. В крайна сметка се нахвърляме на нездравословна храна или изобщо пропускаме хранене, ако сме прекалено уморени. Това е много вредно за здравето ни. Има много умни тактики, които можете да приложите, за да си осигурите здравословно хранене въпреки натоварения график. Ето няколко начина да го направите.

Предварително приготвяне и замразяване на ястия

За да предотвратите пристъпите на глад в последния момент, приготвяйте ястията си предварително и ги замразявайте. В интернет има много интересни и лесни рецепти, които са предназначени за хора с наистина забързан график. Някои от тях са наистина прости и могат да бъдат приготвени за нула време и съхранени в малки кутии във фризера. Когато бързате, просто ги загрейте в микровълновата фурна и ги хапнете.

Не дръжте боклуци (junk food) в къщата

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но в дългосрочен план помага. Когато сте изправени пред пристъпи на глад, нездравословната храна изглежда наистина изкушаваща. При липса на нездравословна храна вие естествено ще посегнете към здравословни храни. Затова се запасете с плодове, мюсли, ядки и хумус вместо обичайно вредните храни.

Колкото и натоварен да е графикът, на храненето трябва да се отдели време. Забавянето на храненето и избирането на по-малки порции може да помогне да се избегне преяждането, като се даде време на мозъка да каже на стомаха кога е получил достатъчно храна. Ограничаването на разсейващите фактори – изключването на телевизора, компютъра или смартфона – също може да ни помогне да се съсредоточим върху храната.

Здравословна закуска

Ако изпитвате глад между храненията, изберете здравословни храни за закуска. Фъстъците, салатите, плодовете, сухите плодове, млякото и киселото мляко са някои от алтернативите на чипса, пуканките, шоколадовите блокчета, бисквитите и студените напитки. По този начин ще намалите трансмазнините и ще осигурите на организма си жизненоважни антиоксиданти и хранителни вещества.

Спестете време, като купувате предварително нарязани продукти

Повечето от нас нямат време да режат зеленчуците и плодовете. Това ни пречи да готвим вкъщи. В супермаркетите се съхраняват предварително нарязани продукти, които правят готвенето по-лесно и отнемат по-малко време.

Не пропускайте закуската

Първото и най-важно хранене за деня се превръща в жертвено агне за допълнителен сън. Избягвайте да пропускате това хранене, за да си осигурите добро здраве. Добрата закуска може да бъде обикновена от овесени ядки, мюсли или плодове, но ще даде тласък на метаболизма ви и ще осигури високи нива на енергия през целия ден.

Закуската е важна част от дневния хранителен режим и има няколко причини защо не трябва да се пропуска:

  1. Поддържа енергията: Закуската предоставя необходимите въглехидрати и протеини, които ви осигуряват енергия за началото на деня. Тя ви помага да се чувствате бодри и фокусирани през утринните часове.
  2. Контрол на апетита: Като се наситите със закуска, сте по-малко вероятно да се прехапвате по-късно през деня. Това може да помогне за поддържане на здравословно тегло и контрол на апетита.
  3. Подобрява метаболизма: Закуската стимулира метаболизма и помага на тялото ви да по-ефективно преработва храната, която консумирате през деня.
  4. Осигурява необходими хранителни вещества: Закуската може да ви предостави важни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри, които са необходими за здравословно функциониране на организма.
  5. Подобрява концентрацията и продуктивността: Като се храните сутрин, имате по-добра концентрация и ясност на ума, което може да подобри производителността ви на работа или училище.

За да се възползвате максимално от закуската, изберете здравословни и богати на хранителни вещества опции, като овесена каша, плодове, яйца, ядки или пълнозърнест хляб. Избягвайте захарни и процесирани закуски, тъй като те могат да предизвикат бързи колебания на нивата на кръвната захар и да ви доведат до чувство на глад след малко време.

Гответе прости ястия

Запазете по-сложните ястия за уикендите и празниците. През делничните дни се придържайте към елементарно и просто готвене и пестете време. 

Календар на храненията

Най-честият проблем в ранните сутрини и късните вечери, когато сте притиснати от времето, е големият въпрос – какво да сготвя? За да избегнете този въпрос за милион лева, съставете си календар за хранене, който да предлага избор на ястия през седмицата. Ще губите по-малко време за вземане на решение, а с предварително нарязаните продукти ястието ще е готово за нула време.

Предоставената тук информация е само за образователни/информационни цели и не е предназначена да замести медицинското лечение от здравен специалист и не трябва да се използва за диагностициране или лечение на каквито и да било медицински състояния. Читателят трябва да се консултира с регистриран практикуващ лекар, за да определи доколко информацията е подходяща, и преди да консумира каквото и да е лекарство. 

About Author

Андрей Цветанов

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *