x
Хидратация и Здраве: Защо Водата е Толкова Важна

Хидратация и Здраве: Защо Водата е Толкова Важна

Път към подобряване на здравето

Пиенето на достатъчно вода всеки ден е от решаващо значение поради много причини: за регулиране на телесната температура, поддържане на смазване на ставите, предотвратяване на инфекции, доставяне на хранителни вещества до клетките и поддържане на правилното функциониране на органите. Да бъдеш добре хидратиран също подобрява качеството на съня, познавателните способности и настроението.

Експертите препоръчват пиенето на приблизително 11 чаши вода на ден за средната жена и 16 за мъжете. И не всички тези чаши трябва да идват от обикновена вода; например, някои могат да идват от вода, овкусена с плодове или зеленчуци (лимони, горски плодове или резени портокал или краставица), или от кафе или чай.

На повечето хора е казано, че трябва да пият от 6 до 8 чаши по 240 мл вода всеки ден. Това е разумна цел. Различните хора обаче се нуждаят от различни количества вода, за да останат хидратирани. Повечето здрави хора могат да останат добре хидратирани, като пият вода и други течности, когато почувстват жажда. За някои хора може да са достатъчни по-малко от 8 чаши. Други хора може да се нуждаят от повече.

Докато обикновената вода е най-добра за поддържане на хидратация, други напитки и храни също могат да помогнат. Водата може да се намери в плодовете и зеленчуците (например диня, домати и марули) и в бульони за супи. Плодовите и зеленчуковите сокове, млякото и билковите чайове добавят към количеството вода, което приемате всеки ден. Просто не забравяйте да ограничите сладките напитки, които са с високо съдържание на калории.

Хидратация и кофеин

Дори някои кофеинови напитки (например кафе, чай и сода) могат да допринесат малко за дневния ви прием на вода. Умереното количество кофеин (400 милиграма) не е вредно за повечето хора. Ето какви са количествата кофеин в популярните напитки:

  • сода: 30 до 50 милиграма

  • зелен или черен чай: 30 до 50 милиграма

  • черно кафе: 80 до 100 милиграма

  • енергийна напитка: 45 до 80 милиграма

Въпреки това, най-добре е да ограничите кофеиновите напитки. Кофеинът ще ви накара да уринирате по-често. Това може да затрудни поддържането на хидратация. Може също така да ви накара да се чувствате тревожни или нервни.

Спортните напитки могат да бъдат полезни, ако планирате да тренирате на по-високи от нормалните нива за повече от час. Те съдържат въглехидрати и електролити, които могат да увеличат вашата енергия. Те помагат на тялото ви да абсорбира вода. Някои спортни напитки обаче са с високо съдържание на калории поради добавената захар. Те също могат да съдържат високи нива на натрий (сол). Проверете размера на порцията на етикета. Една бутилка обикновено съдържа повече от една порция. Някои спортни напитки също съдържат кофеин. Не забравяйте, че безопасното количество кофеин за консумация всеки ден е не повече от 400 милиграма.

Енергийните напитки не са същите като спортните. Енергийните напитки обикновено съдържат големи количества кофеин. Освен това те съдържат съставки, които ви свръхстимулират (гуарана, женшен или таурин). Това са неща, от които тялото ви не се нуждае. Повечето от тези напитки също са с високо съдържание на добавена захар. Според лекарите децата и тийнейджърите не трябва да пият енергийни напитки. Тъй като тези напитки имат големи количества кофеин, те не предлагат добра хидратация.

Ако ви е трудно да останете хидратирани, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

  • Дръжте бутилка вода със себе си през деня. За да намалите разходите си, носете бутилка вода за многократна употреба и я напълнете с чешмяна вода.

  • Ако не харесвате вкуса на обикновена вода, опитайте да добавите резен лимон или лайм към напитката си.

  • Пийте вода преди, по време и след тренировка.

  • Когато се чувствате гладни, пийте вода. Жаждата често се бърка с глада. Истинският глад няма да бъде задоволен с пиене на вода. Питейната вода също може да допринесе за здравословен план за отслабване. Някои изследвания показват, че пиенето на вода може да ви помогне да се чувствате сити.

  • Ако ви е трудно да запомните да пиете вода, пийте по график. Например, пийте вода, когато се събудите, на закуска, обяд и вечеря и когато си лягате. Или пийте малка чаша вода в началото на всеки час.

  • Пийте вода, когато отидете на ресторант. Ще ви поддържа хидратирани и е безплатно.

About Author

Андрей Цветанов

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *